Danmark, Flandern og Belgien underskriver en banebrydende …
"Det her er stort. Ved at tage de første skridt baner Danmark og Belgien vej for en model for grænseoverskridende transport af CO2 med henblik på permanent geologisk lagring. Danmark har et stærkt ønske om ikke kun at realisere vores eget nationale mål om netto nul senest i 2050, men også at være med til at skabe et grønnere Europa.
Fangst, lagring og anvendelse af CO2 (CCUS ...
For at opfylde globale mål om at begrænse CO 2-udledningen til atmosfæren er interessen for geologisk lagring og udnyttelse af CO 2 i Danmark vokset. GEUS blev derfor sidst i 2019 bedt om at iværksætte forskningsinitiativer og analyser i 2020 relateret til mulige tekniske barrierer for CO 2-fangst, -lagring og -anvendelse (CCUS) i Danmark og om at bidrage til etablering af et …
Opdateret kapacitetskort viser flere steder med ledig kapacitet
Energinet og Green Power Denmark har netop opdateret kapacitetskortet med nye opgørelser af ledig kapacitet for tilslutning af produktion. Særligt netudbygninger på den …
Lagring af strøm » Fordele ved solcellebatteri
Du kan nemlig øge effektiviteten af solpanelerne ved at udnytte overskudsstrømmen bedre. Når du køber mindre strøm via elnettet, kan du også reducere dit køb af strøm, der er produceret af fossile brændstoffer på …
Nu åbner Danmarks første udbud af CO2-lagringstilladelser
Aftalen blev fulgt op med en aftale om rammevilkårene for CO 2-lagring af 21. juni 2022. Det fremgår af aftalen, at staten som udgangspunkt indgår med et ejerskab af tilladelser til alle danske CO 2-lagre. Udbuddet af tilladelser til CO 2-lagring i Nordsøen er således et skridt på vejen mod implementeringen af aftalerne om CCS-strategien ...
Her er man tættere på at kunne lagre CO2 under jorden
Undersøgelsen af området egnethed til CO2-lagring løber over de næste fire år. Det kan vise sig, at nogle af områderne ikke er egnede til CO2-lagring. I så fald kan det ifølge Energistyrelsen enten medføre flere undersøgelser i pågældende område, eller en afklaring på, at det ikke vil blive brugt til lagring.
Månedlig og årlig energistatistik
Høring: Indkaldelse af idéer til miljøkonsekvensrapport for Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark; Offentlig høring af National Energi- og Klimaplan til EU; Offentlig høring af bekendtgørelse for pilot- og demonstrationsprojekter for lagring af CO2 i Nordsøen med tilhørende miljørapport; Offentlig høring af miljøkonsekvensrapport mv ...
Kæmpe investering i Hirtshals: Frontløber inden for lagring af …
Den grønne omstilling på Hirtshals Havn tager endnu et stort skridt med etableringen af et af Danmarks største grønne energilagre. Virksomheden Green Energy Vault etablerer et anlæg til lagring af grøn energi på havnen og bidrager dermed til havnens ambitiøse planer om at blive et knudepunkt for produktion og forbrug af energi fra vedvarende energikilder.
Udsigt til store fremskridt for lagring af solenergi
Når udfordringerne omkring lagring af solenergi er overvundet, forsvinder der samtidig en væsentlig hindring for udbygningen af solcelleparker verden over, forudser Bent Hansen. "Vi nærmer os med hastige skridt det punkt, hvor solenergi for alvor er konkurrencedygtig på alle afgørende parametre: effektivitet, forsyningssikkerhed og pris.
Dansk energipolitik
Dansk energipolitik. Det langsigtede mål for dansk energipolitik er målet om, at Danmark skal være uafhængig af kul, olie og gas i 2050. Uafhængigheden vil øge den danske forsyningssikkerhed, gøre den danske økonomi mere robust overfor svingende priser på olie og gas, og bidrage til at nedbringe drivhusgasudledningerne.
Aktører: Lagring af elektricitet giver fordele for elnettet
I Tyskland er det ét fedt, hvor batterianlæg placeres, men der kan også være gevinster at hente for elsystemet med en geografisk tilgang til lagring, mener Torsten Lauritsen. – Jeg savner generelt alle steder på nær i Texas, at der bliver incitament til at placere anlæg dér, hvor det giver mest mening, siger han.
Fangst og lagring af CO2 (CCS)
Danmark har et stort potentiale for CCS, Carbon Capture and Storage. Den danske undergrund kan sandsynligvis indeholde op til 22 mia. ton (GT) CO2. Det svarer til mellem 500 og 1000 års samlet dansk CO2-udledning på nuværende niveau. CO2-lagring kan etableres både på land og til havs, da de underjordiske reservoirer som egner sig til CCS her i landet er ens. I Danmark er …
Sammen gør vi 400 Danmark til grøn førernation for
lagring af CO₂ Der er et stort potentiale i at fange CO₂. Bliver den lagret i undergrunden, kan den genanvendes til at producere bl.a. flydende brændstof. Danmarks første anlæg til at fange CO₂ …
Ørsteds kraftvarmeværker | Ørsted
Studstrupværkets blok 4, som benytter kul som brændsel, blev taget ud af drift og konserveret i april 2022. Af hensyn til elforsyningssikkerheden i Danmark har de danske myndigheder beordret Ørsted til at genetablere driften af …
Geologisk lagring af CO₂
Udledning af CO₂ fra menneskelig aktivitet er en vigtig årsag til drivhuseffekten, som påvirker Jordens klima. Fangst og lagring af CO₂ anbefales af FN''s klimapanel og det danske klimaråd som et væsentligt bidrag til at opnå de CO₂-reduktioner, der er nødvendige for at bremse klimaforandringerne. På engelsk betegnes dette Carbon Capture and Storage (CCS).
Nyt Geoviden om CO2-lagring i undergrunden
Vores undergrund er faktisk så velegnet til CO 2-lagring, at Danmark eventuelt kan tilbyde andre lande at lagre deres CO 2 også, hed det i rapporten. Den nye udgave af Geocenter Danmarks populærvidenskabelige magasin Geoviden ser nærmere på, hvad det er for nogle geologiske egenskaber, undergrunden skal have for at være velegnet til CO 2 -lagring, …
Tilladelser til efterforskning og lagring af CO2 og miljøhøringer
Energistyrelsen forventer, at der fastsættes et nyt tidspunkt for åbningen af den næste offshore licensrunde senere i 2023. Opdatering 13. december 2023: Der pågår i øjeblikket en screening af, hvilke områder vil være mest gunstige for havvind.Når den er færdiggjort vil der blive taget stilling til, hvilke områder der kan udbydes til CO 2-lagring i den vestlige del af Nordsøen og ...
Ny regulering af brint og et pilotprojekt til CO2-lagring trådt i kraft
Nye lovforslag skal regulere brintinfrastrukuren og understøtte pilotprojekt til CO2-lagring - vi ser nærmere på, hvad de kommer til at betyde ... som er en udmøntning af aftale om rammevilkår for CO₂-lagring i Danmark af 21. juni 2022. I første omgang drejer det sig alene om et pilotprojekt. ... Vi er meget stolte over at kunne meddele ...
Statistik, data, nøgletal og kort
Høring over udkast til bekendtgørelse om oprindelsesgarantier for elektricitet, gas, fjernvarme og fjernkøling fra vedvarende energikilder; Høring: Bekendtgørelser om bæredygtighedskrav til …
Regeringen siger farvel til kul i 2030
"Jeg går nu i dialog med de kraftværker, som stadig bruger kul, så vi kan få dem omstillet over til mere miljøvenlig el. Mange kraftværker er allerede godt i gang med omstillingen, og med de seneste års tigerspring for prisen på vedvarende energi kan kullene sendes på pension uden at energipriserne stiger, konkurrencen svækkes og det koster vækst …
CCS – fangst og lagring af CO2
Tilladelser til efterforskning og lagring af CO2 og miljøhøringer Energistyrelsen administrerer udbud af tilladelser til efterforskning og lagring af CO2 i den danske undergrund. Der foretages samtidig jævnligt høringer af borgere, erhvervsliv, …
Geologisk lagring af CO2 på land og kystnært
for de enkelte pilot- og demonstrationsprojekter over en periode på op til 2 år og alt efter mængden af infrastruktur i det enkelte projekt, kan netto -påvirk-ningen af klimaet isoleret set være både positiv og negativ. Samlet set vurderes be-kendtgørelsen derfor at medføre en ikke -væsentlig neutral påvirkning af klimaet.
Stort potentiale for lagring af CO2 i den danske undergrund
Fangst og lagring af CO2 (CCS) er nødvendigt for at nedbringe de globale temperaturstigninger, og den danske undergrund er særligt egnet til lagring af CO2. GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) vurderer, at der i den danske undergrund er potentiale for at lagre flere hundrede gange Danmarks årlige CO2-udledninger. …
Offentlig høring af forslag til miljørapport for den strategiske ...
Til Energistyrelsen [email protected] Høringssvar sagsnr 2022-5526 Høringssvar til Offentlig høring af forslag til miljørapport for den strategiske miljøvurdering af bekendtgørelse om geologisk lagring af CO2 på under 100 kt med henblik på forskning, udvikling eller afprøvning af nye produkter og processer på land og kystnært fra
Sådan påvirker danskerne det globale klima
I dag offentliggøres det første samlede overblik over, hvordan Danmark påvirker det globale klima. Global Afrapportering 2021, som udgives i medfør af Klimaloven, giver et bud på Danmarks og danskernes klimaaftryk og klimaindsats i verden – positivt såvel som negativt.
Danmark risikerer en periode med større udsving i energipriser, …
Klimaloven fastsætter mål om, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser med 50-54 pct. i 2025 og 70 pct. i 2030 i forhold til niveauet i 1990 samt opnå klimaneutralitet i 2050. 34 For at nå disse mål gennemfører Danmark aktuelt en omstilling af energiforbrug og -produktion, således at CO 2 e-udledningen i Danmark mindskes, se figur 9. …
Potentialet for CO2-fangst i Danmark til den grønne omstilling
-udleder". Til sammen-ligning fører fangst og lagring af fossilt CO 2 til CO 2-neutralitet4 for det pågældende anlæg, hvor CO 2''en fanges. Lagring af fossilt CO 2 kan dermed ikke bruges til at kompensere for andres CO 2-udledning. Figuren nedenfor giver et overblik over kredsløbet. Figur 1 | Illustration af forskellen på biogen og ...
CO2-lagring i Danmark
CCS-teknologien har til formål at reducere CO 2-udledningen til atmosfæren. CCS står for Carbon Capture and Storage, det vil sige fangst og lagring af CO 2 i undergrunden. Redskab til at nå klimamål. CCS-teknologien har potentiale til at bidrage væsentligt til at opnå Danmarks mål om reduktion af udledningen af drivhusgasser.
Lagring af fluktuerende vedvarende energikilder i Danmark
Danmark har siden 1990 tilegnet sig en stigende andel vedvarende energi, fra 5,8% i 1990 til 29.1% i 2017 i det nationale energimix. I 2017 blev der produceret vindenergi svarende til …
Danmark har alle muligheder for at tage føringen på energilagring
Samtidig er batterier billige i forhold til hvor stor en effekt, de kan håndtere, altså kr./W forholdet er lavt. Dermed er batterier yderst attraktive til korttidslagring, altså lagring i …
Nyt lovforslag skal lovliggøre lagring af CO2 i Danmark
Det skal være lovligt dumpe CO2 i undergrunden under den danske havbund. Det mener regeringen, der med et nyt lovforslag vil gøre det muligt at lagre CO2 under havbunden. Regeringen mener nemlig, at lagring af CO2 har "et stort potentiale" i Danmark. Regeringen henviser til beregninger fra GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for …
CCS-udbud og anden støtte til udvikling af CCS
Der er i dag endnu ikke et tilstrækkeligt økonomisk incitament til at fange og lagre CO2. Der er derfor truffet en politisk beslutning om at oprette tre støttepuljer, der skal understøtte CCS-teknologiens udbredelse i Danmark og levere drivhusgasreduktioner frem mod 2030 og 2050 for at bidrage til realiseringen af danske og internationale klimamål.