Ny regulering af brint og et pilotprojekt til CO2-lagring trådt i kraft
Pilotprojekt med CO2-lagring. De nye regler giver Energinet, Gas Storage Denmark (GSD), mulighed for at etablere et pilotprojekt for CO₂-lagring ved Stenlille, som er en udmøntning af aftale om rammevilkår for CO₂-lagring i Danmark af 21. juni 2022. I første omgang drejer det sig alene om et pilotprojekt.
I mål med fangst og lagring af CO₂
Der fremgår ikke yderligere detaljer om den kommende lov, men det understreges, at loven skal udvide den nuværende regulering af rørført transport af CO₂ fra punktkilde til permanent lagring til at omfatte alle former for rørført CO₂-transport, f.eks. fra punktkilde til havn eller videreanvendelse såsom PtX.
Beslutningsforslag nr. B 86, Folketinget 2021-22, Forslag til ...
opnået ved hjælp af fangst og lagring af CO2 (CCS) fra egentlige reduktioner i klimaregnskabet i klimaloven, således at fangst og lagring af CO2 fra luften ikke kan tælle med i klimaregnskabet frem mod klimamålet i 2030 og kun i begrænset omfang frem mod 2050. Beslutningsforslag nr. B 86 Folketinget 2021-22
ANBEFALINGER TIL STRATEGI FOR CO2-FANGST, ANVENDELSE OG LAGRING …
CCU og CCS består af 34 virksomheder, som dækker i hele værdikæden. Dette er Advisory Boards første anbefalinger til regeringens strategi for anvendelse og lagring af kulstof. Vi vil med rapporten gerne pege på de markedsmuligheder og det erhvervspotentiale, der er i anvendelse og lagring af kulstof for danske virksomheder.
DaCES rapport om energilagring i Danmark 2023 – Daces.dk
Rapporten præsenterer en kortlægning af potentialet for en række energilagringsteknologier: Termisk energilagring, batterier, Power-to-X og systemintegration i et energisystem baseret på …
Klimarådet: Store risici på regeringens vej mod 2030-målet
Klimarådet finder det i sin årlige statusrapport positivt, at regeringen har skitseret en vej til at opfylde 70-procentsmålet. Rådet vurderer dog, at det samlet set ikke er anskueliggjort, at regeringens klimaindsats opfylder målet. Det skyldes især en betydelig risiko for, at flere af elementerne i regeringens skitserede plan ikke lever op til forventningerne om store …
Tilladelser til efterforskning og lagring af CO2 og miljøhøringer
Energistyrelsen forventer, at der fastsættes et nyt tidspunkt for åbningen af den næste offshore licensrunde senere i 2023. Opdatering 13. december 2023: Der pågår i øjeblikket en screening af, hvilke områder vil være mest gunstige for havvind.Når den er færdiggjort vil der blive taget stilling til, hvilke områder der kan udbydes til CO 2-lagring i den vestlige del af Nordsøen og ...
Aftale om styrkede rammevilkår for CCS i Danmark
Aftalepartierne noterer sig dog, at fangst og lagring af CO 2 i de kommende år fortsat forventes at være afhængig af statslig støtte. Der er med Klimaaftale for energi og industri mv. (2020) og Aftale om grøn skattereform for indu-stri mv. (2022) etableret to puljer til støtte af fangst og lagring af CO 2: hhv. CCUS- og GSR-puljerne.
Markedsdialog om CO2 infrastruktur i Danmark
Anvendelse af CO 2 Fangst af CO 2 Lagring af CO 2 I alt Relaterede virksomheder Markedsaktørerne angiver et stort fangstpotentiale, som er mere end dobbelt så stort som den forventede anvendelse Baseret på spørgeskemaundersøgelsen forventer markedsaktørerne, at der til alle tider frem mod 2040 er mere end dobbelt så meget CO 2-fangst som
Klimapotentialer i lagring af kulstof
Øget forvitring af bjergarter Indfangning og lagring af CO2 ved afbrænding af kulstof (CCS). Særligt lagring i skove og jorder samt brug af CCS-teknologier vurderes at have meget store lagringspotentialer, og kan have mindst samme betydning som eksempelvis ud-bredelsen af sol- …
CCUS
Fangst, transport, lagring og udnyttelse af CO 2 (CCUS) er et centralt element i Danmarks målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 % i 2030 i forhold til 1990. Både staten og virksomheder i Danmark investerer derfor massivt i at skabe en ny CCS-værdikæde, der kan fange og lagre mere end 3 millioner tons CO 2 om året fra 2030 og frem.
CCS: CO2-fangst og -lagring
Der er ingen vej uden om CO 2-fangst og -lagring (CCS), når vi skal nå vores klimamål.Og i Danmark er udviklingen i fuld gang. De første CCS-støtteudbud er afgjort, og de første tilladelser til efterforskning og lagring af CO 2 på land og i den danske del af Nordsøen er uddelt. Samtidig har Folketinget vedtaget en ny lov om rørført transport af CO 2, som skaber rammerne for ...
Aalborg Universitet Handlingsplan for storskala anvendelse af ...
og fordi lagring af elektricitet ved hjælp af brint kan give os mulighed for at bruge mere fluktuerende vedvarende energi i systemet. Lagring af elektroner i kemisk energi via elektrolyse udgør et alternativ til direkte lagring af elektricitet eller varmelagring. Danmark bør allerede nu påbegynde implementeringen af elektrolyse i
CO2-lagring i Nordsøen
Dette notat beskriver afgrænsningen af indholdet af miljørapporten for udbud af arealer med henblik på injektion og geologisk lagring af CO 2 i undergrunden i Nordsøen i området vest for 6° 15'' Ø (jf. kortbilag). Udbuddet skal miljøvurderes i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer, jf. lovbekendtgørelse nr.
2 min State of the Nation 2024 Energi og Klima
• Ifølge Energistyrelsen kan der forventes ca. en seksdobling af elforbruget frem mod år 2050 i forhold til år 20232. • Ambition om at basere gasnettet på 100% VE-gas inden 2030. • …
Lagring af CO2 i træprodukter
Hvis vi regner med at halvdelen af alle køkkenbordplader, er lavet af træ, må resten være lavet af plastik. Jeg har regnet med 2.000.000 bordplader, af 4 m2, 5 cm i tykkelsen (2.000.000*4)/100*5 Hvis man bruger …
Politiske aftaler og gældende lovgivning
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget besluttede med aftale om Fordeling af Forskningsreserven m.v. 2021 af 30. oktober 2020 at afsætte 700 mio. kr. til etablering af fire grønne forskningsmissioner i regi af Innovationsfonden, herunder en mission med fokus på fangst og lagring eller anvendelse af CO 2 under navnet "Inno-CCUS". Missionen skal udvikle …
Dansk succes for lagring af møllestrøm i kæmpeballoner
Dansk succes for lagring af møllestrøm i kæmpeballoner. Energilagring 19. august 2010 kl. 11:31 67. Illustration: A & J Development. ... Fjernede du kullet fra vores nuværende kul/vind-energimix, så ville du få brug for meget mere udveksling. Så ja du har ret, der er så rigeligt brug for regulerbar produktion i det samlede energimix ...
Teknologikatalog for Energilagring | Energistyrelsen
Dette teknologikatalog indeholder data for en række teknologier til lagring af energi, som varme, el og gas og er udgivet første gang i oktober 2018. Kataloget omhandler både kommercielt …
Solceller – og lagring af elektricitet
Udnyttelse af sol-celle-elektricitet i batterier og varmepumpe i énfamiliehus Projektet er støttet af Elforsk udført af Teknologisk Institut, Lithium Balance og Nilan A/S Li-ion batteri 48 V 4,8 kWh Sunny Island 3.0 Lader og inverter El-nettet –400 V AC Husholdningsfor brug –4.000 kWh Varmt vand –2.000 kWh årligt Rumvarme
Outlook for Ancillary Services 2023-2040
Rapporten præsenterer et samlet skøn på fremtidens forventninger til systemydelser på baggrund af nuværende forudsætninger, lovgivning og klimamål. Gå til indhold Outlook for Ancillary Services 2023-2040
Aalborg Portland vil teste fangst og lagring af CO2 i 2022
Virksomheden tilhører den del af industrien, hvor CO2-neutral produktion ikke kan opnås med nuværende teknologier. Derfor er CO2-fangst og -lagring en løsning, der skal undersøges. CO2-fangst og -lagring er en uomgængelig teknologi, …
Verdenspremiere på lagring af grøn energi sker i Esbjerg
"Vi ser to ting i det her: Dels det teknologiske, for Esbjerg er allerede global hovedstad for havvind, og nu fokuseres der på udfordringen med lagring af grøn strøm. Projektet er et kongeeksempel på, at vi får sat spotlight på Esbjerg som et sted, hvor teknologier udvikles – pludselig får man et nyt led på områdets energirejse," påpeger Glenda Napier.
NOTAT Fangst, lagring og anvendelse af CO (CCUS) Tekniske …
Geologisk lagring af CO. 2. 22. ... sandstenslag under havbunden, samt i strukturer som ikke kan identificeres på baggrund af de nuværende dataSe baggrundsnotat [9], tabel 3, for omkostningsestimat fra litteraturen . til forskelige deponier (omkring 20- …
Lagring af strøm
Flowbatterier. Et miljørigtigt, sikkert og langtidsholdbart energilager til lagring af energi fra vedvarende energikilder og/eller direkte fra elnettet. VisBlue leverer løsninger til private og offentlige virksomheder og institutioner. Læs mere, her eller giv os et kald. Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe jer.
Danmark har alle muligheder for at tage føringen på energilagring
Her skal både industrien og venture-miljøet på banen. Der skal også tænkes på system-niveau så fx gas- og fjernvarmenettet kan udnyttes til for eksempel at aftage Power-to …
Stort potentiale for lagring af CO2 i den danske undergrund – I …
Fangst og lagring af CO2 (CCS) er nødvendigt for at nedbringe de globale temperaturstigninger, og den danske undergrund er særligt egnet til lagring af CO2. GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) vurderer, at der i den danske undergrund er potentiale for at lagre flere hundrede gange Danmarks årlige CO2-udledninger. …
Taskforce: Geotermi har potentiale til at forsyne en stor del af den ...
Offentlig høring af bekendtgørelse for pilot- og demonstrationsprojekter for lagring af CO2 i Nordsøen med tilhørende miljørapport; ... at der ikke er efterspørgsel på ordningen i sin nuværende form. Ordningen er på den baggrund blevet nedlagt. ... Læs evaluering af risikoafdækningsordningen - status på geotermi i Danmark 2022.
Proces omkring lagring af Co2 i Gassum-strukturen
På baggrund af henvendelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet tilkendegav Byrådet på sit møde i marts 2022 en positiv indstilling overfor arbejdet med at undersøge muligheden for lagring af CO 2 i undergrunden i den nordlige del af Randers Kommune/sydlige del af Mariagerfjord Kommune (Gassumformationen). En betingelse for den …
Fangst, lagring og anvendelse af CO2 (CCUS ...
For at opfylde globale mål om at begrænse CO 2-udledningen til atmosfæren er interessen for geologisk lagring og udnyttelse af CO 2 i Danmark vokset. GEUS blev derfor sidst i 2019 bedt om at iværksætte forskningsinitiativer og analyser i 2020 relateret til mulige tekniske barrierer for CO 2-fangst, -lagring og -anvendelse (CCUS) i Danmark og om at bidrage til etablering af et …
Topmoderne faciliteter gør det muligt at udvikle fremtidens ...
Hvis Danmark skal nå sit ambitiøse mål om at være fri for fossile brændstoffer i 2050, skal vi imødekomme behovet for at finde fremtidens materialer til energikonvertering og …
Lagring af energi – vi giver dig indblik i mulighederne
Lagring af energi indebærer, at man gemmer energien, så man kan bruge den, når behovet opstår. Få indblik i Power-to-X og andre muligheder her. ... Ilten kan sælges til industrien, og brinten, der er meget rig på energi, kan bruges til …