Historiens største forskningsfejder: Videnskaben er en …
Det kan også vise os noget om, hvad videnskab er. »Forskning er i høj grad en kampplads, og det skal man ikke være ret længe inde i forskningsverdenen for at blive klar over. Der bliver delt drøje hug ud til dem, …
Spar på strømmen – energieffektive teknologier kan
Om få år får vi derfor brug for meget mere elektrisk energi, end der produceres i dag med både sorte og grønne energiteknologier. Hvor mange vindmøller og marker fyldt med …
Hver tiende unge dansker får sin viden om forskning fra AI
Når 18- til 34-årige danskere vil vide, hvad videnskaben siger om et emne, spørger hver tiende af de unge en kunstig intelligens (AI) som for eksempel ChatGPT.. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse blandt godt 1.000 danskere, foretaget af Teknologirådet og TrygFonden under navnet »Viden & Demokrati-barometeret«. Tallet sætter gang i forskellige …
Søvnforsker om lysterapilampe: »Har jeg den tændt for ...
Få Videnskab.dk''s gratis nyhedsbrev om kost, motion, sygdomme og kroppens gåder. Tilmeld. Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev. Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev. TOP 6 Mest læste om Krop & Sundhed 1 Hvor længe kan du stå på ét ben? Svaret kan afsløre, om du ældes for hurtigt
Her er tre klimakatastrofer, du nok ikke har hørt om
For medierne herhjemme – os selv inklusive – skriver forsvindende lidt om klimakriser i det globale syd. Hvor du garanteret for nylig har hørt om voldsomme oversvømmelser i Spanien, er det mindre sandsynligt, at du har hørt om følgende tre klimakatastrofer, der er registreret af forskere fra klimaorganisationen World Weather Attribution:
Massiv mængde vand svarende til Det Røde Hav fundet på Mars
Videnskab.dk''s redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje ...
Forskere advarer om kollaps af havstrømme: Kan få »uoprettelige ...
Videnskab.dk''s redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje ...
Kreativitet er »altafgørende« for os som art, men nu rokker AI ved ...
Han vil gerne vide, hvordan chatbotten var kreativ, og om den styrkede eller svækkede de studerendes kreative evner. »Når man taler om et kreativt produkt, har mange en tendens til at tro, at det bare handler om at frembringe noget, der er nyt og anderledes. Men det er ikke nok i sig selv,« forklarer Peter Dalsgaard:
Drømmen om et længere liv
I en nye serie af artikler sætter Videnskab.dk fokus på forskning i aldring, et af tidens mest omtalte emner inden for sundhedsvidenskab. Både læger, forskere og influencere taler om det; hvordan får man et længere liv med et godt helbred?
Periodisk faste: Nye studier viser potentiale
Også kaldet ''The Fast Diet'', hvor man spiser normalt fem dage om ugen og faster eller begrænser sit kalorieindtag til omkring 500-600 kalorier om dagen i to øvrige dage om ugen (de to fastedage må ikke efterfølge …
Spørg Videnskaben | Videnskab.dk
Spørg Videnskaben er Videnskab.dk''s læserbrevkasse. Her kan du stille spørgsmål til forskerne om alskens emner - lige fra sjove bynavne og prutter til kvantecomputere og livets oprindelse. Du kan spørge om alt, men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren. Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med …
Analyse: Forskning i energilagring, energikonvertering og digitale ...
Sådan lyder konklusionerne i den analyse, som IRIS Group har udarbejdet om den statslige forsknings-, udviklings- og demonstrationsindsats (FUD) på energiområdet. …
Danmark har alle muligheder for at tage føringen på energilagring
Der bliver behov for at lagre. Både at lagre elektricitet på kort sigt - og energi på længere sigt. Ofte nævnes batterier som løsningen her, og der er ingen tvivl om, at batterier …
Nyheder
De nyeste artikler, podcasts og videoer om forskning. Her får du Videnskab.dk''s nyheder og alt andet indhold præsenteret som en overskuelig liste i kronologisk rækkefølge. Del siden Del på Twitter Del på Facebook Del på email Print. 23. nov. 2024
Professor om Amazonas: »Meget bekymrende« oven på …
Serie om klimaet lige nu. Videnskab.dk er i gang med en serie på seks artikler om klimaets tilstand set gennem fem danske forskeres briller. I første artikel giver hver af de fem forskere bud på, om klimaet hurtigt er ved at skifte til noget markant anderledes. Anden artikel i rækken har fokus på verdenshavene.
Bliver affaldet blandet sammen i skraldebilen? Få svar ...
Videnskab.dk vil forsøge at gøre dig klogere og har med hjælp fra Videnskab.dk-læsere samlet 10 myter og spørgsmål om affaldssortering. Artikelserie: Affaldssortering I anledningen af ''Masseeksperimentet 2024'' sætter Videnskab.dk med en række artikler fokus på, hvordan det går med affaldssorteringen.
Energilagring som motor for omstilling til bæredygtig energiforsyning
Der bør etableres nye saltkaverner til lagring af H2, O2 og CO2 som grundlag for: 1. Brug af højtrykselektrolyse eller brændselsceller til at omdanne (billig) elektricitet til H2 og …
Kortlægning af behovet for energilagring i det fremtidige danske ...
Det er de tre områder inden for lagring af energi, som der skal arbejdes målrettet med frem mod målet om et fossilfrit energisystem i 2050. Batterier, termisk energilagring og …
Videnskabsår22
Videnskabsår22 er en dansk formidlingsindsats, der i 2022 udbreder budskabet om, hvor afgørende en rolle grundforskning spiller for en bæredygtig, fortsat udvikling af livet på planeten som defineret i FNs 17 Verdensmål for …
Teknologi | Nyheder fra Videnskab.dk
Få den nyeste, forskningsbaserede viden om Teknologi, og gå på opdagelse i alle vores artikler, podcasts og videoer i dette tema. Gå til indhold. Krop & Sundhed; Kultur & Samfund; Naturvidenskab; Rummet; ... Få Videnskab.dk''s nyhedsbrev ''Red Verden'' med inspirerende løsninger på Jordens største udfordringer. Tilmeld.
Teknologier til lagring af el | Energiforskning
Projektets formål er at evaluere og sammenligne - teknisk og økonomisk - tilgængelige muligheder for at benytte lagring af elektricitet som middel til korttids-systemydelser (sekund til …
Baggrund om videnskab og videnskabsteori
Hvad er videnskab? Det er meget vanskeligt at give en kort og entydig definition af, hvad videnskab er. Professor i videnskabsteori, Søren Kjørup, minder i sin bog "Forskning og samfund" (se kilder) om, at videnskab ikke kan ses som en enkelt samlet enhed, men må ses som "en fællesbetegnelse for et utal af forskelligartede, delvis overlappende discipliner, der ud fra …
Hvilket dyr lærer vi først at forstå ved hjælp af ...
Videnskab har spurgt tre zoologer, der har erfaring med et bredt udvalg af dyrearter om, hvilke dyr de mener har de bedste forudsætninger for at komme først i det sproglige kapløb: Mads Frost Bertelsen er dyrlæge og adjungeret professor på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.
Bred kreds af fonde støtter forskernes egen formidling ...
Under denne fælles byline skriver redaktionens journalister korte citathistorier, nyheder om Videnskab.dk og lederartikler. Læs om medlemmerne af Videnskab.dk''s redaktion her. Se Videnskab.dk''s'' profil Videnskab.dk''s'' seneste artikler 13. nov. 2024 Gentager succesen: Videnskab.dk''s podcast laver hjerneshow på Experimentarium ...
Et skridt tættere på at løse gåden om Alzheimer?
Få Videnskab.dk''s gratis nyhedsbrev om kost, motion, sygdomme og kroppens gåder. Tilmeld. Tak fordi du tilmelder dig vores nyhedsbrev. Der opstod en fejl under tilmelding til vores nyhedsbrev. TOP 6 …
Videnskab.dk''s rumeksperter: Så langt er rumfarten nået om 100 år
Denne artikel er fjerde og sidste afsnit i serien om rumfartens fremtid. Her giver de erfarne rumskribenter Helle og Henrik Stub deres bud på, hvordan rumfarten udvikler sig de næste 100 år. For os er der ingen tvivl om, at vi med tiden vil få baser på Månen og Mars.