Northvolt: "Kulstof skal ikke bekæmpes med kulstof i ...
Efterhånden som Europa udvikler sig hen imod en økonomi med lav kulstofudledning, bliver energilagringssystemer (ESS) til drivkraften bag integration af vedvarende energi.
Carbon kredsløb: En grundig forklaring og information
Skovrydning er en af de største årsager til ændringer i carbon kredsløbet. Når skove fældes, frigives det kulstof, der er bundet i træerne, til atmosfæren som kuldioxid. Samtidig fjernes en vigtig kulstofopsamlingskilde, da træer absorberer og lagrer kuldioxid gennem fotosyntese. 3. Industrielle udledninger
Kulstof i Centrum: Forstå jordens kredsløb af kulstof og …
Det kan f.eks. være ved indkapsling af kulstofforbindelser i jordaggregater, så de bliver svært tilgængelige for nedbrydning, eller ved at kulstof "fanges" i døde mikroorganismer, som klistrer sig til jordens lerpartikler.
Forskere udvikler superbatteri af kulstofnanorør til vindmøller
Vindmøllernes evige problem, at gemme energien, er inspirationskilde for engelske og amerikanske forskere, der vil bruge kulstofnanorør til udviklingen af superbatterier.
Landbrugets drivhusgasser
CO 2 – brug grøn energi og bind kulstof. Den største kilde til CO 2-udledning er brugen af fossil energi. Det koster energi i form af strøm og diesel at udføre simple dagligdags operationer som at pløje, harve, så og høste i marken, eller …
Frontløber inden for lagring af grøn energi vil investere 500 mio.
Et af Danmarks største energilagre bliver nu etableret på Hirtshals Havn. Virksomheden Green Energy Vault investerer i et avanceret anlæg til lagring af energi, som kommer både lokale virksomheder og det lokale elnet til gode. Det nye energilager vil nemlig medføre betydelige besparelser for de virksomheder, der bruger store mængder el ...
Danmarks forbrug af biomasse til energi holder historisk højt niveau
Vedvarende energi udgjorde 45,6 pct. af det samlede energiforbrug i Danmark i 2022 (309 PJ). Biomasse udgjorde størstedelen af den vedvarende energi med 68 pct. Den resterende del kom fra sol, vind, vand, geotermi og varmepumper. Anvendelse af biomasse til energi i Danmark samt det danske forbrug af vedvarende energi, 1995-2022
Energiforbrug i træs livscyklus
Energiforbrug belaster miljøet fordi der udledes kuldioxid til atmosfæren. En opgørelse over energiforbruget for byggematerialer hjælper til at vælge de mindst miljøbelastende materialer. Her gennemgås energiforholdene ved de væsentligste processer, der indgår i fremstilling, forarbejdning og bortskaffelsen af træ. Den energimængde, der kan udvindes ved …
3. Produktion af energi
Det er fysisk umuligt at omdanne al den mekaniske energi i vinden til elektrisk effekt. Hvis man gjorde det, ville det betyde, at luften ville stå helt stille på bagsiden af møllen. Teoretisk set er det muligt at omdanne op til 59% af vindens energi. I praksis kan vindmøller nå en omsætning af ca. 50% af vindens energi til elektrisk energi.
KULSTOF OG VEDVARENDE ENERGI
En del af den energi, som blev brugt til at binde molekylet sammen, bliver dermed frigivet som lys og varmestråling. Det er den energi, som vi kan bruge på en masse forskellige måder. ENERGI OG KULSTOF Fælles for næsten alle de stoffer, som vi får energi fra i hverdagen er, at de består af det, man kalder organisk materiale.
Biomassens betydning for grøn omstilling
Med hovedrapporten for 2018 om Biomassens betydning for grøn omstilling – Klimaperspektiver og anbefalinger til regulering af fast biomasse til energiformål tager Klimarådet fat på et emne, som i stigende grad giver anledning til debat. Diskussionen om biomasse er særlig markant her i landet, fordi en stor del af Danmarks grønne omstilling har været drevet af biomasse.
Kulstofkredsløbet
Kulstofkredsløbet fortæller os, hvor der findes kulstof i vore omgivelser. Det meste af planter og dyr består af kulstofforbindelser. Det gør du også selv. I luften findes kulstof som CO 2, og mange af de faste stoffer, der omgiver os, indeholder kulstof, fx plastik og papir. Kul er et af Verdens vigtigste råstoffer. Kul frigiver varme, når det afbrændes i elværker og fabrikker.
Vedvarende energi
Hvad er vedvarende energi, og hvor kommer det fra? Vedvarende energi, også kaldet grøn eller bæredygtig, er energi, der kan udvindes og udnyttes samtidigt, med at den fornyer sig selv og derfor ikke slipper op. Vedvarende energi er også en betegnelse for energiformer der er CO2 neutrale, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet (KEFM) om "Vedvarende energi" (se …
Stål: En omfattende guide til stålets egenskaber og anvendelser
Det er en legering af jern og kulstof, hvor kulstoffet indholdet normalt er mindre end 2%. Stål er kendt for sin styrke, holdbarhed og modstandsdygtighed over for korrosion. ... Stål bruges også i fødevareindustrien til fremstilling af udstyr og beholdere til opbevaring og behandling af fødevarer. Det bruges på grund af dets hygiejniske ...
Forstå vigtigheden og metoder til energilagring
Det kan gøres ved hjælp af en række teknologier, herunder batterier, tryklagre og termisk energilagring. Når der er brug for energien, kan den lagrede energi frigives og bruges til at dække efterspørgslen. Man ser mest solenergi, vindkraft, vandkraft, biomasse og geotermisk energi blive omdannet til andre energiformer. Der findes en del ...
Korrekt opbevaring af byggematerialer
Hvorfor er opbevaring af byggematerialer vigtig? Fugt er den største årsag til skader i bygninger. Det gælder ikke mindst nybyggeri, hvor det alt for ofte sker, at våde og fugtige byggematerialer bygges ind i konstruktionerne, …
Klimaprogram 2023: Regeringen vil bygge vejen til 2025
Klimaprogram 2023 viser, at Danmark har reduceret udledningerne med 49,3 pct. i forhold til 1990, svarende til at Danmark siden 1990 er nået knap 99 pct. af vejen til at indfri 2025-målet. Regeringen har præsenteret tiltag, der kan indfri målet. I 2030 vil vi producere mere grøn strøm og grøn gas, end vi forbruger.
Hvad bliver det til med bølgeenergi?
Adskillige danske projekter er i gang. Det er jo gode spørgsmål, som vi sender videre til Jens Peder Kofoed, der er lektor ved Aalborg Universitet, hvor han leder Forskningsgruppen for Bølgeenergi på Institut for Byggeri og Anlæg. Han er også medforfatter til en ny bog om bølgeenergi, og han vil gerne fortælle, hvordan det står til med bølgekraft i …
Vi hapser løs af naturens store energilagre – nu må vi …
På en måde er det en menneskelig grundkamp: at forsøge at trække energi ud af naturen og gemme den til trængte tider. Netop nu vokser en skov af eksperimenterende projekter, der prøver at gemme den flyvske vind- …
Kulstof: Puljer og kredsløb | VG3
Men det er karakteristisk, at det tager meget, meget lang tid at oplagre og omdanne kulstof til energi (kul, olie). Det tager derimod ikke lang tid at udvinde og forbrænde energien, og gennem de sidste hundrede år har mennesket forbrændt kolossale mængder fossilt kulstof, der har været gemt væk gennem millioner af år.
Vedvarende energi | Læs mere om grønne energikilder
Når det kommer til energikilder, findes der flere forskellige paraplybetegnelser for en stor gruppe af forskellige former for energi. Heraf finder vi to store, der for mange er velkendte: fossile brændstoffer og vedvarende energikilder. Fossile brændstoffer er energikilder som kul og olie, der er blevet produceret over millioner af år. Disse består af døde dyr og andet organisk materiale ...
Disse 3 energilagrings-teknologier kan hjælpe med omstillingen til …
Her er tre nye teknologier, der kan hjælpe med at gøre det til en realitet. Teknologi nummer 1: Længere opladning. Fra alkaliske batterier, over mindre elektroniske …
20 ENERGITEKNOLOGI Energi opbevaring
Energi opbevaring – nøglen til en fossilfri fremtid I Danmark har vi sandsynligvis tilstrækkelig vedvarende energi til at kunne undvære fossilt brændsel. Men det kræver, at vi kan opbevare …
Dansk Byggeri
1. Resumé. Regeringen har som langsigtet mål, at energiforsyningen skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050. Eftersom bygninger står for ca. 35 % af det samlede energiforbrug i Danmark skal der stilles krav til fremtidens bygninger - eksisterende så vel som nye - om reduktion af energibehovet og fleksibilitet i energiefterspørgslen.
Gennembrud kan erstatte metal med kul i mobilen
Kulstof-nanorørene har det ofte med at blive til i et virvar af forskellige rulninger, der giver forskellige egenskaber. Kan laves i storskala Men med den nye teknologi (se detaljer i historien under artiklen) kan forskerne nu kontrollere rulningerne af kulstof-nanorørene, så de alle sammen bliver til kulstof-nanorør med halvleder-egenskaber.
Selvforsynende med strøm: Millioner kan forlade elnettet i Europa ...
Det ville ikke kunne betale sig økonomisk, mener han. Til gengæld ser han positivt på at blive næsten selvforsynende af el, da det kan hjælpe omstillingen til bæredygtig energi. »Hvis du tænker på kun at have bæredygtig energi, vil det give mening at have en masse husstande, der er mere eller mindre selvforsynende.
Landbrugets drivhusgasser
CO 2 – brug grøn energi og bind kulstof. Den største kilde til CO 2-udledning er brugen af fossil energi. Det koster energi i form af strøm og diesel at udføre simple dagligdags operationer som at pløje, harve, så og høste i marken, eller holde malkemaskiner, ventilatorer, foderblandere og andre motorer kørende i staldene.
Biokul kan lagre kulstof i millioner af år
Der har dog hersket usikkerhed om, hvor lang tid biokullet vil være stabilt i jorden, og dermed hvor lang tid det vil kunne lagre kulstof. Inden for nogle forskningsområder har man ment, at kulstoffet i biokul kun er omkring 100 til …
Korrekt opbevaring af byggematerialer
Hvorfor er opbevaring af byggematerialer vigtig? Fugt er den største årsag til skader i bygninger. Det gælder ikke mindst nybyggeri, hvor det alt for ofte sker, at våde og fugtige byggematerialer bygges ind i konstruktionerne, og det kan nedsætte levetiden for det nye hus, ombygningen eller den nye tilbygning.
Saltvand kan forvandles til drikkevand med nanorør
Kulstof-nanorør med en diameter mindre end en milliontedel millimeter tillader vandatomer og ikke så meget andet at passere. ... Det svarer cirka til en hundredtusindedel af bredden af et hår, så vi er absolut i småtingsafdelingen. De 10 nanometer lange nanorør blev placeret i en membran af lipiddobbeltlag, der minder om cellemembraner ...