Ny rapport viser vejen for Kinas grønne energiomstilling
Den viser, hvordan Kina kan knække kurven på landets CO 2-udledning fra energisektoren før 2030, og at Kinas energiforsyning kan blive CO 2-neutral før 2060, som er …
"Løbet er kørt – Kina bliver verdens grønne supermagt"
Det kommer næppe til at stoppe her. Kinas grønne succes vil med al sandsynlighed blive selvforstærkende, når produktionen øges, og enhedsomkostningerne falder. Samtidig har Kina en vital interesse i at blive selvforsynende med energi og nedbringe luftforureningen fra kul, der er et alvorligt sundhedsproblem for landet.
Kina står for verdens største utslipp av CO 2 . Kan de …
I 2023 stod Kina for 31 prosent av utslippene i verden, ifølge Energi og Klima. USA stod for 14 prosent, India 8 prosent og EU omtrent 7 prosent. Tallene blir derimot litt annerledes hvis vi ser på utslipp per innbygger, …
Kinas multimilliard-dollar plan for at øge vedvarende energi
Kina står over for store luftforureningsproblemer, primært drevet af landets afhængighed af kul som energikilde. I øjeblikket forbruger Kina ca 60 % af de globale kulreserver, som genererer skadelige virkninger på luftkvaliteten og indbyggernes sundhed.For at imødegå dette har landet startet en overgang til vedvarende energi, med en tilgang på flere millioner …
Hva skjer i Kina, og hva betyr det for det grønne skiftet i
Ingen land investerer mer i fornybar energi enn Kina og Kina kontrollerer mer enn 70 prosent av mineralene som inngår i elektriske verdikjeder. Kina satser hard. ... Kinas geopolitiske rolle, markedsmakt og utslippsregnskap. Jan Ivar Korsbakken, seniorforsker CICERO; Jo Inge Bekkevold, seniorrådgiver Institutt for Forsvarsstudier ...
Kinas engagement i Arktis – drivkræfter bag og perspektiver fremover ...
Denne artikel er en forkortet og opdateret udgave af bogens Kina-kapitel, som hun har skrevet. (Sikkerhedspolitik i Arktis og Nordatlanten af Camilla Sørensen m.fl. (djoef-forlag.dk)). Artiklen, "Kinas engagement i Arktis – drivkræfter bag og perspektiver fremover" er udgivet med: Kinabladet nummer 87 – 2021
Kina har stålkontroll over kritiske mineraler og jordarter
Hele 369 milliarder dollar skal gå til å utløse investeringer innen fornybar energi og nullutslippsteknologi de neste ti årene. Også EUs grønne handlingsplan søker å sikre større …
Kina – Naturtillgångar och energi | Utrikespolitiska institutet
20 · IEA-sjefen advarer mot Kinas dominans på produksjon av solceller og batterier – Dette er et stort problem, sier Fatih Birol. Direktør for Det internasjonale energibyrået, IEA, Dr. …
Danmark skal hjælpe Kina med vedvarende energi og fjernvarme
Det kinesiske energisystem består overvejende af fossil energi, og i 2021 stod Kina for ca. 33 procent af den globale CO2-udledning, mens landets kulforbrug ifølge IEA udgjorde lidt over halvdelen af det globale kulforbrug (53%). ... For at støtte Kinas grønne ambitioner hjælper Danmark blandt andet med at udgive rapporten China Energy ...
Kinas femårsplan: Ingen lovnader om raske kutt
Journalist, Energi og Klima. Tidligere journalist i Bergens Tidende og Sysla og energianalytiker i Greensight. Publisert 9. mars 2021. Sist oppdatert 10.3.2021, 10:01. Artikkelen er mer enn to år gammel. ... Nylig ble det kjent at Kinas koronarekyl innebar en kraftig vekst i …
Den store grønne leder
Sakte, men sikkert har de bygget opp en formidabel produksjonskapasitet, særlig på solceller og batterier. Den grønne delen av Kinas økonomi vokser fortsatt svært raskt, ... Kina har også verdens klart største hjemmemarked for fornybar energi og andre klimaløsninger. I 2023 installerte Kina mer ny solenergi enn resten av verden til sammen.
Kina har stålkontroll over kritiske mineraler og jordarter
Kinas ledende rolle rundt viktige naturressurser er ikke tilfeldig. Allerede i 1987 uttalte den mektige kinesiske lederen Deng Xiaoping at "Midtøsten har oljen, vi har sjeldne jordarter". ... Hele 369 milliarder dollar skal gå til å utløse investeringer innen fornybar energi og nullutslippsteknologi de neste ti årene.
Kina: En nasjon i gradvis oppbygging og styrking.
Kinesiske teknologiselskaper, som Baidu og Alibaba, investerer tungt i AI-forskning og utvikling. Innen fornybar energi er Kina verdensledende. Landet har over 70 % av verdens solcelleproduksjon, og i 2022 installerte Kina mer enn 55 % av verdens nye solcellekapasitet. ... Kinas utfordringer og fremtidsutsikter. Selv om Kina har hatt en ...
Dansk-kinesisk partnerskab viser vejen til Kinas …
I Energistyrelsen ønsker vi at styrke energipartnerskabet og fortsætte med at støtte Kinas indsats for mere vedvarende energi og større CO2-reduktioner", udtaler Stig Uffe Pedersen. Det dansk-kinesiske energisamarbejde er en …
Kina kan nå sine klimamål før planlagt ifølge ny dansk-kinesisk …
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressemeddelelse: ... Ifølge CETO kan Kinas energiforsyning blive CO2-neutral før 2055 – altså mere end fem år før den nuværende målsætning, som hedder 2060. Samtidig kan Kinas CO2-kurve også knække før 2030. Forudsætningen, for at disse scenarier kan indfries, er, at der sker en fortsat ...
China
Siden 2010 er der sket en markant stigning i Kinas produktion af vind- og solenergi. Figur 6: Kinas elproduktion fordelt på forybare kilder ... I 2021 tegner Kina sig alene for over 1/2 delen af verdens årlige vækst i fornybar energi produktion og i 2022 for mere end 1/3 del. I 2012 overgik Kinas produktion af vindenergi USA og i 2015 EU''s ...
Kinas kullforbruk – Klimavakten
Kina sto i 2023 for 56 prosent av verdens kullforbruk. Kinas forbruk økte med 4,7 prosent sammenlignet med året før, og satte dermed en ny rekord, viser den årlige globale energistatistikken fra The Energy Institute.. Gitt de store CO₂-utslippene fra brenning av kull, er hva Kina gjør av største betydning for arbeidet med å redusere klimagassutslippene.
Kina åpnet mer kullkraft i fjor enn alle land i verden stengte ned
Så skal det sies at hverdagen er litt annerledes, selv om fornybar energi samlet sett for første gang utgjorde en større andel enn fossil kraft i den britiske elektrisitetsmiksen i fjor. Med en CO₂-intensitet på 181 gram/kWh i 2020 er det et stykke igjen til først 50 gram/kWh i 2030 og deretter 2 gram/kWh i 2050 – som er nødvendig for å nå landets mål om netto nullutslipp i …
Kina: Fra bremsekloss til klimapådriver?
Der arbeider hun blant annet med forskning på Kina og energi-, klima-, og miljøspørsmål, både fra et internasjonalt, nasjonalt og lokalt nivå. ... til at Kina er mere aktiv på klima er i hovedsak erkjennelsen av at menneskeskapte klimaendringer er reelle og utgjør en trussel for Kinas framtid. 2005-2006 settes gjerne som årstall da ...
Hvor raskt kan Kina kvitte seg med kullet?
Kull dekker over halvparten av Kinas energibehov og flere kullkraftverk er under bygging. Kan kullveksten ta en u-sving? Les også: Oljehandelsselskaper pløyer milliarder inn i fornybar energi og Maersk og Ørsted vil teste landstrøm og ladestrøm til havs.
DNV-rapport om Kina: Femdobler installert fornybar energi mot 2050
Økt utbygging av fornybar energi muliggjør sterk reduksjon av klimagassutslipp i Kina. Fra å være ansvarlig for en tredjedel av verdens energirelaterte CO2-utslipp i 2023, vil Kinas andel reduseres til en femtedel i 2050. Kinas totale klimagassutslipp går ned med 70 prosent frem mot 2050. Landet nærmer seg målet om karbonnøytralitet innen 2060, men trenger å gjøre …
Har CO2-utslippene i Kina nådd toppen?
Peters tror klima er én av, men ikke den eneste motivasjonen som ligger bak Kinas satsing på fornybar energi og elbiler. – Kina bygger nok ikke solcellepaneler bare av klimagrunner, sier han. – Det er andre fordeler, som at det er raskt og enkelt å installere, de har ressursene, og det øker energisikkerheten.
Kina øker oljeimporten med 20 prosent – oljeprisen stiger
Kinas oljeetterspørselsvekst ventes falle betydelig fra 2024 og fremover, og global oljeetterspørselsvekst ventes å falle fra 2,4 millioner fat pr. dag i 2023 til bare 400.000 fat pr. dag i 2028. «Når det er sagt vil spirende petrokjemietterspørsel og sterk forbruksvekst i fremvoksende økonomier mer enn oppveie en nedgang i utviklede økonomier», skriver IEA.
Hva skal vi gjøre med Kina?
Energi og Klima er Norsk klimastiftelses nettavis. Abonner på #Klimavalg: ... Kinas utslipp og andel av verdensøkonomien har økt kraftig de siste 20 årene. Denne ukens tall som viser kraftig løft i utslippene mot slutten av 2020, bør vekke stor bekymring. Kina bygger og finansierer også kullkraftverk i mange land i Asia og Afrika.
Rapport: Kinas grønne revolusjon – Norsk klimastiftelse
Ole Kjennerud (DNB Markets) analyserer Kinas historiske vekstperiode fra 2000-tallet og reflekterer rundt fremtidsutsiktene for Kinas økonomi og forbruk av fossil energi. Per Ove Eikeland (Fridtjof Nansens Institutt) analyserer Kinas kullforbruk, det …
DNV-rapport om Kina: Femdobler installert fornybar …
Økt utbygging av fornybar energi muliggjør sterk reduksjon av klimagassutslipp i Kina. Fra å være ansvarlig for en tredjedel av verdens energirelaterte CO2-utslipp i 2023, vil Kinas andel reduseres til en femtedel i …
Kina kan nå sine klimamål før planlagt ifølge ny dansk-kinesisk …
Beregninger i CETO viser, at en acceleration af Kinas grønne omstilling er realistisk uden, at det har negativ indflydelse på forsyningssikkerheden og den økonomiske …
Kampen om råstofferne: Sådan fik Kina et geopolitisk trumfkort
2022 blev året, hvor det gik op for verden, hvordan energipolitik og sikkerhedspolitik er to tæt sammenvævede størrelser. Knap havde EU''s ledere proklameret, at man ville udfase brugen af russisk energi og sætte turbo på omstillingen til et fossilfrit energisystem, før flere iagttagere pegede på den indbyggede faldgrube i det projekt: Med de nuværende forsyningskæder vil en ...
Kina – Naturtillgångar och energi | Utrikespolitiska institutet
Kina är gynnat av naturen, och fyndigheterna av stenkol och järnmalm hör till världens rikaste. Landet är världens största producent av kol och även den främsta användaren. Att regeringen under senare tid har satsat resurser på att bygga nya kolkraftverk ses som ett hot på många håll i omvärlden mot de globala försöken att stoppa klimatförändringarna.
Kinas sektor for fornybar energi: H1 2023-rapport
Kinas sektor for fornybar energi: H1 2023-rapport. Første halvdel av 2023 har vært vitne til betydelig vekst i Kinas sektor for fornybar energi. Denne rapporten undersøker de offisielle dataene utgitt av den kinesiske regjeringen om installert kapasitet og kraftproduksjon av ulike fornybare energityper. Installert kapasitet
Kinas globale ambisjoner
Kina har blitt en global stormakt, med stor innflytelse på internasjonal samhandling, økonomi og sikkerhet. Kommunistpartiet ønsker en ny verdensorden, der Vesten ikke lenger skal dominere, liberale verdier som …
Kinas klimakamp: store ambitioner og flade planer
Den er simpelthen for ineffektiv, og man ser ikke, at den ligger klart i tråd med deres mål i 2060," siger Jørgen Delman. Men selvom den nye plan ikke sigter mod målet i 2060, er det måske ikke så overraskende endda. Kinas officielle klimaplan har nemlig længe været at nå maksudledning i 2030, og derefter trappe ned. Derfor er det ...
Den hårde rivalisering mellem USA og Kina kan udløse et …
USA er blevet så bekymret over Kinas udbygning af sin atomslagstyrke, at præsident Biden under sit topmøde i november med præsident Xi foreslog at starte en dialog om »strategisk stabilitet«. Atomeksperter i Kina og USA, Information har talt med, frygter en …
25 Fakta Om Kina
Kinas eksport omfatter en bred vifte af produkter, herunder elektronik, tøj og maskiner. Landet er verdens største producent af solpaneler og vindmøller, hvilket gør det til en førende aktør inden for vedvarende energi. Kinas Befolkning. Kina har en af verdens største befolkninger med en rig mangfoldighed af etniske grupper og sprog.
Klumme: Sol og vind fordeles lige i Kina
Solceller, vindenergi, biomasse og kernekraft skal stå for henholdvis 15 og 20 procent af Kina''s energiproduktion i 2015 og 2020. Verdens største investor i vedvarende energi Kinas behov for energi er vokset i takt med vækstraterne, og …
Kina dominerer solcelle
20 · IEA-sjefen advarer mot Kinas dominans på produksjon av solceller og batterier – Dette er et stort problem, sier Fatih Birol. Direktør for Det internasjonale energibyrået, IEA, Dr. Fatih Birol, advarer om Kinas dominerende rolle i produksjon av komponenter til fornybar energi.