§ 9-7. Kartlegging av farlig avfall og miljøsaneringsbeskrivelse
§ 14-1. Generelle krav § 14-2. Krav til energieffektivitet § 14-3. Minimumskrav til energieffektivitet § 14-4. Krav til løsninger for energiforsyning § 14-5. Unntak og krav til særskilte tiltak § 14-6. § 14-7. § 14-8.
Krav til utleieobjekt
Hvis du skal leie ut en del av egen bolig må du være klar over at myndighetene stiller krav til utleieobjektet. Før du annonserer og underskriver en husleiekontrakt med leietaker, bør du forsikre deg om at boligen er godkjent og faktisk følger kravene som stilles til utleieobjektet. At boligen utfyller ulike krav for utleie betyr blant annet at rom skal være godkjent for varig …
Krav til indeklima | Social
Der stilles derfor i bygningsreglementet krav til ventilation i bygningen, at de byggematerialer som bruges ikke forurener indeluften og at der er tilfredsstillende lys og temperaturforhold både sommer og vinter. Bygningsreglementets bestemmelser skal også sikre, at bygningens konstruktion ikke medfører risiko for fugtskader og at der ikke ...
Forskrift om byggesak (byggesaksforskriften)
Ved tilsyn skal foretaket dokumentere at faglig ledelse oppfyller krav til utdanning og praksis som angitt i § 11-3. Ved søknad om sentral godkjenning for ansvarsrett skal foretaket dokumentere at faglig ledelse er fast ansatt i foretaket og oppfyller krav til relevant utdanning og praksis som er tilpasset det omsøkte godkjenningsområde.
Krav til dekk
Krav til tilhengerens dekk. Kjører du med tilhenger, er det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet. Les mer: Om krav til dekk i Forskrift om bruk av kjøretøy § 1–4 (Lovdata)
§ 15-5. Generelle krav til innvendige vann
§ 14-1. Generelle krav § 14-2. Krav til energieffektivitet § 14-3. Minimumskrav til energieffektivitet § 14-4. Krav til løsninger for energiforsyning § 14-5. Unntak og krav til særskilte tiltak § 14-6. § 14-7. § 14-8.
Bruksendring i eldre boliger
Du kan søke selv eller få et ansvarlig foretak til å søke for deg. Søker du selv, er det du som må passe på at alt går riktig for seg, og at tekniske krav blir fulgt. Dette må du passe på: Når du skal gjøre om bod til soverom, kjøkken eller annet oppholdsrom må du passe på at alle relevante tekniske krav blir ivaretatt.
Forskrift om tekniske krav til byggverk (Byggteknisk forskrift)
For søknader om fritidsbolig over 70 m 2 til og med 150 m 2 som kommer inn til kommunen før 1. januar 2018, kan tiltakshaver velge å følge bestemmelsene i forskrift 26. mars 2010 nr. 489 om tekniske krav til byggverk (TEK10) § 14-6 som gjaldt før 1. januar 2016.
Rømningsveier
Krav til rømningsveier i en bolig. Uavhengig av om rømningsveien er via dør, trapp, stige eller vindu skal det være lett og sikkert å komme seg ned til bakkenivå uten fare for alvorlige personskader. Hovedkravet er at det skal være minst én …
Krav til faktura
Ved salg til private, hvor varen eller ydelsen overstiger 5.000 kr. inklusiv moms Krav til indholdet i en forenklet faktura. Der er, som ved almindelige fakturaer, også nogle krav til indholdet i en forenklet faktura. Disse krav er følgende: Fakturadato, dagen hvor den udstedes. Fakturanummer (fortløbende nummer) Virksomhedens navn og CVR-nr.
Tekniske krav til utleiedel i egen bolig
Når man etablerer en ny boenhet, vil dette kunne utløse krav til ekstra parkering, lagringsplass og uteoppholdsareal. I tillegg er det egne krav til innemiljø, rømningsveier og brannsikring (boenheten må utgjøre en egen branncelle). Så …
§ 14-2. Krav til energieffektivitet
Det er ikke krav til energimåling på lokalt plasserte elektriske varmtvannsberedere der disse har underordnet betydning. Varmemåler tilsvarende nøyaktighetsklasse 3 i NS-EN 1434-1:2022 og strømmåler …
§ 12-11. Balkong, terrasse og lignende
Nivåforskjeller større enn 0,5 meter fra balkong eller terrasse eller tilsvarende ned til terrenget eller til annet underliggende plan eller nivå, kan utgjøre en fare for skade på person ved fall. Krav til høyde og utforming av rekkverk følger av i § …
Universell utforming av uteområder
8.1 Om kommunenes mulighet til å stille krav til uteområder i plan 50 8.2 Overordnede grep i byer og tettsteder – noen anbefalinger 50 9 Dimensjonerende mål 52 10 Relevant litteratur 54 11 Foto og illustrajoner 57 12 Vedlegg Mer om konvensjoner, lovverk og forskrifter 58 12.1N-konven F sjonen om rettighetene til mennesker
Krav til vinduer og døre
Siden 1. februar 2021 skal alle vinduer kunne leve op til det, der i dag svarer til et A-mærket vindue. Læs om §258 i BR18 her. Hos Vindunor har vi længe produceret 3-lags vinduer, både i træ, træ/alu og dreje/kip i træ/alu, som lever fuldt ud op til disse bestemmelser.
§ 12-17. Rekkverk
Krav til minimumshøyde for rekkverk i trapper og ramper er forskjellig fra krav til minimumshøyde for rekkverk på balkonger og tribuner. Høydekravet for rekkverk i trapp gjelder i hele trappeløpet inkludert returrekkverk og rekkverk på repos. Mesaniner og passasjer bygges av og til sammen med trappeløp, for eksempel som tilknytning til ...
Krav til oppussing av bad og våtrom
Det er ditt ansvar som husbygger og -eier å sørge for at arbeid i våtrom blir utført i henhold til krav til oppussing av bad og våtrom, dvs. myndighetskravene i Teknisk forskrift (TEK). Her har vi listet opp de viktigste lovpålagte kravene og bestemmelsene som regulerer oppussing av bad og våtrom slik at du kan påse at arbeidene utføres forskriftsmessig.
Fyrrum regler: Krav til fyrrum
At opfylde regler og krav til fyrrum er afgørende for at sikre sikkerhed, effektivitet og overholdelse af lovgivningen. Ved at sikre, at fyrrummet er brandsikkert, har ordentlig adgang og ventilation, og at der følges retningslinjer for opbevaring af brændstof, kan man skabe en sikkert miljø for driften af opvarmnings- og ventilationssystemet.
§ 14-2. Krav til energieffektivitet
(2) For boligbygning kan kravet til energieffektivitet som alternativ til første ledd, oppfylles ved å følge punktene 1–9 i tabellen. Energitiltakene kan fravikes forutsatt at bygningens varmetapstall ikke øker, samtidig som kravene i § 14-3 …
Krav til belysning på offentlige områder og arbejdspladser
Hele tankegangen i standarden er ny, og standarden er blevet væsentligt mindre i forhold til stærkstrømsbekendtgørelsens afsnit 6, kapitel 804. Dette skyldes, at mange af de tidligere krav i kapitel 804 er omfattet af de generelle krav i del 1-5 i DS/EN 60364-serien. Kravene til beskyttelse mod brand er fx beskrevet i 422 i DS/HD 60364-4-42.
§ 15-8. Generelle krav til utvendige vannforsynings
§ 14-1. Generelle krav § 14-2. Krav til energieffektivitet § 14-3. Minimumskrav til energieffektivitet § 14-4. Krav til løsninger for energiforsyning § 14-5. Unntak og krav til særskilte tiltak § 14-6. § 14-7. § 14-8.
§ 13-5. Radon
§ 8-4. Generelle krav til gangatkomst og ganglinjer § 8-5. Gangatkomst til bygning med boenhet § 8-6. Gangatkomst til byggverk med krav om universell utforming § 8-7. Gangatkomst til uteoppholdsareal med krav om universell utforming § 8-8. Parkeringsplass, annet oppstillingsareal og kjøreatkomst § 8-9. Trapp i uteareal § 8-10. Opphevet
Veiledning om tekniske krav til byggverk
Bestemmelsen gjør unntak fra enkelte krav til tilgjengelighet for studentboliger. Unntaket er begrenset til 80 prosent av boenhetene og omfatter ikke atkomst og fellesarealer i bygninger for studentboliger. Det gjøres unntak fra krav til rom og annet oppholdsareal (§ 12-7 annet og tredje ledd), krav til entre og garderobe (§ 12-8 første
Klimakrav (LCA) i bygningsreglement | Social
I aftalen indgår trinvis indfasning af CO 2-krav til bygninger, her fra kaldet klimakravene (LCA). Aftalen er baseret på analysen fra BUILDs rapport, Klimapåvirkninger fra 60 bygninger. Find den oprindelige rapport fra 2020 om klimapåvirkning fra 60 bygninger her.
§ 11-3. Krav til utdanning og praksis
Krav til kvalifikasjoner skal sikre at foretak som påtar seg ansvar i byggesaker er i stand til å gjennomføre prosjektet i samsvar med det bygningstekniske regelverket.Oppfyllelse av kvalifikasjonskravene er vilkår for ansvarsrett og sentral godkjenning for ansvarsrett. Kvalifikasjonskravene er gitt i byggesaksforskriften kapittel 9, 10 og 11.
Krav og regler for ulike leieobjekter
Hybelen eller rommet, må tilfredsstille krav til varig opphold og de må være godkjent til det formålet de brukes til. Hybelen skal ha vinduer som er store nok og det skal være tilgang til dagslys. Det vil si at rommets dagslysflate er på …
Hvornår skal bygninger energimærkes?
Det er bygherren, som skal sørge for at stille den første energimærkning af ejendommen til rådighed for de kommende ejere. Nyopførte bygninger får energimærke A2015 eller A2020. …
Nye energikrav til boligen din
Det kommer nye krav til hvor energieffektiv boligen din må være. Dette vil bli dyrt for mange boligeiere. Her forteller vi hva Huseierne har gjort, og hvordan vi går frem videre for å sikre best mulig regler for norske …
Krav til skorstein i småhus
Det er også unntak fra kravet om skorstein dersom årlig netto energibehov til oppvarming ikke overstiger kravet til passivhus. Dette er beskrevet i standarden NS 3700:2013 Kriterier for passivhus og lavenergibygninger - boligbygninger. Krav til skorstein reguleres også i § 15-3 i byggteknisk forskrift. Dette kravet må ses i sammenheng med ...
§ 8-5. Generelle krav til gangatkomst og ganglinjer
§ 14-1. Generelle krav § 14-2. Krav til energieffektivitet § 14-3. Minimumskrav til energieffektivitet § 14-4. Krav til løsninger for energiforsyning § 14-5. Unntak og krav til særskilte tiltak § 14-6. § 14-7. § 14-8.
Ett skritt nærmere strengere energikrav fra EU: Når må i
Minimumsareal avsatt til varmesentral skal beregnes etter formelen: 10 m 2 + 1 prosent av oppvarmet BRA, opptil 100 m 2. Takhøyden i rom for varmesentral skal være minimum 2,5 meter. Fri bredde for alle dører, i …
§ 14-5. Unntak og krav til særskilte tiltak
§ 8-4. Generelle krav til gangatkomst og ganglinjer § 8-5. Gangatkomst til bygning med boenhet § 8-6. Gangatkomst til byggverk med krav om universell utforming § 8-7. Gangatkomst til uteoppholdsareal med krav om universell utforming § 8-8. Parkeringsplass, annet oppstillingsareal og kjøreatkomst § 8-9. Trapp i uteareal § 8-10. Opphevet
Energiberegning af dit nye hus – sådan foregår det
I 2006 blev der indført krav i bygningsreglementet til beregning af energiramme af nye enfamiliehuse. Der var forskel på, hvor strenge kravene til energiforbruget var alt efter, …
Krav til sikkerhet for sekundærbatterier og batteriinstallasjoner
Krav til sikkerhet for sekundærbatterier og batteriinstallasjoner – Del 2: Stasjonære batterier (IEC 62485-2:2010) Forord (IEC) 1) IEC (International Electrotechnical Commission) er en global standardiseringsorganisasjon som om-fatter alle nasjonale elektrotekniske komiteer (IEC National Committees). Formålet med IEC er å
Din boligs idealmål og minimumskrav
Krav til køkkenet. Der skal være plads til, at køkkenarbejde kan foregå på en hensigtsmæssig og betryggende måde, og det vil sige, at der skal være minimum 1,1 meter ud for arbejdspladser og opbevaringspladser. Men bygningsreglementet anbefaler, at der er minimum 1,2 meter, hvis mere end én person skal kunne arbejde i køkkenet af ...