Ny temadebat: Hvordan skal elnettet fremtidssikres?
Danmarks elnet skal udvides, men målet sætter nye krav til netselskaberne. Altinget Energi og Forsyning inviterer til debat om fremtiden for det danske elnet og udfordringerne, som energi- …
Elbiler: Fra et problem til en del af løsningen i fremtidens elnet
I dag er der over 200.000 elbiler i Danmark. I 2030 måske en million. Det kan man vælge at se som endnu en udfordring for elnettet. Men hvis vi i stedet anskuer elbilerne som en million batterier på hjul, kan de få en vigtig og positiv rolle i opgaven med at balancere vores energisystem. Med rapporten "Driving Towards Grid Balance" lægger Energinet op til dialog …
STRATEGISK INDSATS FOR DEN DANSKE BATTERISEKTOR
Danmark har en ambition om et elnet baseret på 100% vedvarende energi (VE). Det betyder, at der vil være perioder med overskud og underskud af VE, afhængig af vejret. Her kan batterianlæg hjælpe, da de kan lagre el, når der er overskud af VE, og levere den tilbage, når der er underskud. Det er allerede hverdag, fx når solcelleparker oplader
Nødstrømsanlæg skal leve op til tekniske krav
Geopolitiske spændinger har fået myndighederne til at opskrive trusselniveauet mod energisektoren, hvilket har øget interessen for nødstrømsanlæg – eksempelvis i form af solcellebatterianlæg. Hvis anlæg skal kunne fungere uafhængigt af elnettet og køre i ø-drift, skal ejeren være opmærksom på en række tekniske og sikkerhedsmæssige krav.
ENERGILAGRING I DANMARK
Energilagring i det danske energisystem Energilagring i det danske energisystem refererer til en række forskellige funktioner. Hver funktion vil blive udført af en kombination af de løsninger, som findes på markedet allerede: Elektrokemisk lagring (batterier), termisk lagring, kemisk lagring (Power-to-X), biogasproduktion og netudbygning.
Det danske elnet står over for store forandringer
Det danske elnet står over for store forandringer. I Danmark er vi i fuld gang med en elektrificering af samfundet, så vi kan nå målet om at blive klimaneutral senest i 2050. Men det voksende elforbrug og omstilling til grøn strøm kommer til at sætte elnettet under pres, og derfor skal vi alle vænne os til nye vaner i fremtiden.
Energilagring kan blive en dansk styrkeposition
Batterier i bygninger og boligforeninger kan bidrage til at mindske forbrugsspidser i lokale elnet. Elnetselskaberne skal altid dimensionere deres elnet til at kunne håndtere ''spidsernes spids'', der ofte ligger i kogespidsen mellem kl. 17 og 21 om vinteren, så batterier har potentiale til at gøre den samlede udnyttelse af elnettet lidt mere effektiv.
Det danske elnet har en lang historie. Det er opbyg-get og ejet af danskerne i fællesskab, og det er gen- ... Denne betydelige stigning i elforbruget stiller nye krav til det eksisterende eldistributionsnet, der skal trans-portere mere strøm. En del af løsningen bliver, at det
Briefing: Elektrificeringen udfordrer det danske elnet
Men mulighederne i det danske elnet er ikke ligeligt fordelt i forhold til geografi, og i flere tilfælde har det fået energiske solcelleentreprenører til at rive sig i håret over udsigterne til, at tilslutning af en ny solcellepark ligger 4-6 år ude i fremtiden. ... At indføre krav om at forbruget tager hensyn til netfrekvensen, er i ...
Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger
I aftalen er vi enige om at ændre positivlisten, så installatøren i kontakten med netselskabet får lettere ved at tilslutte solcelleanlægget til det kollektive elnet. Det er en vigtig trædesten på vejen til at få fart på udbygningen af VE-kapacitet fra solceller, siger Flemming V. Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening.
PODCAST: Udfordringer og muligheder for det danske elnet
I energi- og klimapodcasten ''Energi til Fremtiden'' sætter DI Energi sammen med medlemsvirksomheder og erhvervsmediet Business Review fokus på morgendagens grønne udfordringer og muligheder. I det seneste og sidste afsnit sætter vi fokus på ELNETTET – hvilke udfordringer og muligheder er der for det danske elnet, og hvad skal et stærkt, moderniseret …
Politisk aftale sikrer fremtidens grønne elnet
Aftalen er dermed det første vigtige skridt mod at sikre, at det danske distributionsnet for el er gearet til fremtidens øgede forbrug af grøn strøm. "I fremtiden skal Danmark i langt højere grad drives af grøn strøm. Med den her aftale lægger vi fundamentet til elektrificeringen af Danmark.
For kun tre milliarder kr. kan det danske elnet blive …
For kun tre milliarder kr. kan det danske elnet blive klar til en million elbiler. El 23. maj 2019 kl. 17:07 57. ... Det er ofte dette forhold der er den dimensionerende faktor i et dansk elnet og det er nok grunden til at vi har den …
TENDENSER OG FREMTIDSPERSPEKTIVER FOR …
Ambitionen er klar, men det puslespil, der udgør den danske energisektor i 2050 og vejen dertil, er endnu ikke lagt. ... fremtiden for at øge sammenhængen mellem udviklingen af to niveauer af elnet, som vi har i Danmark: distributionsnettet og transmissionsnettet. Analysens hovedfokus er ... Det stiller store krav til udviklingen af ...
ET ELNET I VERDENSKLASSE – OGSÅ I MORGEN?
De danske eldistributører har påtaget sig at være rygraden i det danske energisystem. Vi har et konkret succeskriterie om tårnhøj leveringssikkerhed til en kon-kurrencedygtig pris. Et mål, som vi har leveret på til dato. Det skal vi også i morgen. Skal Danmark have solid vækst, så kræver det ordentlig infrastruktur. Derfor skal de ...
Eksperter bekymrede for det danske elnet: Hele Danmark kan …
Herfra virker det som om at produktet er Max-i chippen mere end det er bussen. Sikke noget vrøvl. Det er to sider af samme sag. Selvfølgelig koster det en del at lave en ASIC, selv om Europractice programmet har gjort det væsentlig billigere; men til gengæld får man en god beskyttelse mod kopiering, og man sikrer, at det ikke er nødvendigt med en dyr og tidsrøvende …
TEGRA
Hvor TEGRA bruges til at analysere det danske eldistributionsnet på nationalt niveau, er det netselskabernes netudviklingsplaner, som ser på de specifikke forhold hos det enkelte netselskab og dermed inkluderer den lokale viden, som netselskabet har om deres elnet og lokalområde.
Politisk aftale sikrer fremtidens grønne elnet
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået politisk aftale om en mere robust el-infrastruktur. Aftalen lægger første grundsten til, at vi i Danmark i fremtiden kan bruge grøn …
Det kollektive elnet
Elnettet består både af kabler og luftledninger. I Danmark består det kollektive elnet af hhv. transmissionsnettet, som ejes og drives af Energinet som er en selvstændig offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, og distributionsnettet, som ejes og drives af lokale og regionale netvirksomheder, der bl.a. er underlagt økonomisk regulering.
Virksomheder klar til at levere: Batterier er sjældne i dansk elnet
Herfra lyder opfordringen entydigt, at der er behov for energilagring, også i form af batterier, i det danske elnet. "Når man øger mængden af ustabile kilder i elnettet skal der lagres på den ene …
Elnet til meget mere
selskaber, hvor de danske elkunder har mulighed for og ret til at vælge repræsentantskab og bestyrelser. Sådan har det været i over 100 år i Danmark, og sådan har vi skabt verdens bedste elnet. Gennem en længere årrække har udviklingen af elforbruget været stabil, men det vil stige markant i de kommende år frem mod og efter 2030.
Regler for elkvalitet
Informationsmateriale om spændingsdyk i det danske elsystem. Årsagerne til spændingsdyk er mange og kan findes i kundens egen installation, på distributionsniveau, på transmissionsniveau eller fra udlandet. Green Power Denmark har i samarbejde med Energinet udarbejdet informationsmateriale om spændingsdyk i det danske elsystem.
FAQ om energifællesskaber
Hovedreglen i det danske elsystem er, at transport af elektricitet skal ske via det kollektive elnet. Det skyldes, at den danske elforsyning er opbygget under hensyn til det kollektive fællesskab. Distribution af elektricitet varetages af netvirksomheder med bevilling til at eje og drive distributionsnet i hvert sit bestemte geografiske område.
Vejledning til positivlisterne
Kategorierne har til formål at differentiere mellem anlægstype og godkendelses-processen for positivlisten. Anlægstype eller anlægsstørrelse afhænger af den kon-krete nettilslutning og afhænger af det konkrete anlægs størrelse i nettilslutnings-punktet. Kategorierne har til formål at vise de forskellige godkendelsesforløb, der er
Vejledning om elkvalitet ved tilslutning af forbrugsinstallationer | Elnet
Vejledningens fokus er elkvalitet, og der er ikke forklaringer på tekniske krav til elkvalitet. Derimod bliver der refereret til kravene i de tekniske betingelser. Green Power Denmark har udarbejdet vejledninger, som samler alle danske krav for nettilslutning af forbrugsinstallationer og forbrugsenheder, der leverer ydelser, i distributionsnettet.
Informationsmateriale om spændingsdyk i det danske elsystem
• Denne publikation er udarbejdet af Energinet og Green Power Denmark som repræsentanter for det samlede danske elsystem. • Denne publikation har til formål at beskrive begrebet elkvalitet, herunder særligt spændingsdyk, som fra tid til anden indtræffer i det danske elsystem. • Publikationen har til formål at tjene som grundlag for ...
Elnetselskaber speeder op for tilslutning af grønne anlæg
Små invertere og andre enheder på positivlisterne overholder nødvendige tekniske krav for at blive nettilsluttet. Udvidelsen betyder, at også større anlæg (Type B-anlæg) kan blive forhåndsvurderet til positivlisterne for henholdsvis invertere til solceller, invertere til energilagring, generatorer til vindmøller og ''øvrige anlæg''.
Elnet til meget mere
Anm.: Det bemærkes, at de historiske tal for elforbruget også indeholder elforbrug tilsluttet direkte til transmissionsnet-tet. Mængden af elforbrug tilsluttet direkte til transmissionsnettet har dog historisk været meget begrænset. Den forventede stigning i elforbruget stiller krav til det eksisterende eldistributionsnet, der under etablerin-
Søgning | Elnet
Green Power Denmark har ved udarbejdelsen af de nye tekniske krav til produktionsanlæg afholdt en bred høring af Energinet og brugere af elforsyningsnettet om kravene som foreskrevet i BEK nr. 1048 af 27/06/2022 § 27. stk. 4. ... Denne publikation er udarbejdet af Energinet og Green Power Denmark som repræsentanter for det samlede danske ...